Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor
Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor
Beypazarı’nda havuç üretimi devam ederken, çiftçiler maliyet artışı ve su sıkıntısıyla karşı karşıya. Havuç maliyeti 25 TL, ancak tüccar 8 TL’nin altındaki fiyatlara alım yapmıyor.
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, havuç fiyatlarının maliyetin çok altında olduğunu belirtti. Bozkaya, "Tüccarlar, ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Oysa bu yıl havucun piyasa fiyatı 45-60 TL arasında, ancak maliyeti en az 25 TL" dedi.
Beypazarı, Türkiye’nin Havuç Üretiminin Merkezi
Beypazarı, Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. İlçede, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor. Havuç denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beypazarı'nda, yılın 365 günü havuç üretimi yapılıyor. Yüksek rakımlı alanlarda farklı hasat dönemleri bulunuyor.
Kışlık Havuç Hasadı Başladı
Beypazarı'nda en çok rağbet gören kışlık havuçların hasadı, yüzlerce işçinin tarlada çalışmasıyla başladı. Günün erken saatlerinde işçiler, havuçları toplayıp torbalara yerleştiriyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde, havuçlar kaba temizliğe alındıktan sonra makineyle yıkanıyor ve paketleniyor. İri, kıtır ve kırık havuçlar, kullanım amaçlarına göre ayrılıyor ve farklı kasalarda depolanıyor.
Üreticiler Soğuk Depolarda Muhafaza Ediyor
Hasat edilen havuçlar, ilerleyen dönemde talebe göre piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Beypazarı havucu, tüm bu işlemlerle yıl boyu vatandaşların sofralarına ulaşacak şekilde muhafaza ediliyor.
“Az Ekiyorduk, Kazanıyorduk; Şimdi Çok Ekiyoruz, Kazanamıyoruz”
Beypazarı'nda 40 yıldır çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, geçmişte daha az ekimle kazanç sağladıklarını ancak şimdi daha fazla ekim yapmalarına rağmen masrafların artmasıyla zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Bozkaya, "Su kaynaklarımız azaldı, ekipman maliyetleri arttı. Şu anda para kazanmak zor, aksine zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı.
“Ekilmedik Tarla Bulmak Zorlaşıyor”
Bozkaya, Beypazarı'nda neredeyse her yerin havuç ekili olduğunu belirterek, "Burada ekilmedik tarla bulmak neredeyse imkansız. Su sıkıntısı bizi zorluyor" diye konuştu.
Havucun Maliyeti 25 TL, Fiyatı ise 8 TL’nin Altına Düşüyor
Havucun tarla ve pazar fiyatını karşılaştıran Bozkaya, tüccarların 8 TL'nin altındaki fiyatlara alım yapmadığını ancak bu fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı. "Bu yıl havuç 45 ila 60 TL arasında satılıyor ama maliyet en az 25 TL" diyerek, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor
Beypazarı’nda havuç üretimi devam ederken, çiftçiler maliyet artışı ve su sıkıntısıyla karşı karşıya. Havuç maliyeti 25 TL, ancak tüccar 8 TL’nin altındaki fiyatlara alım yapmıyor.
Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Karşılaşıyor
Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, havuç fiyatlarının maliyetin çok altında olduğunu belirtti. Bozkaya, "Tüccarlar, ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Oysa bu yıl havucun piyasa fiyatı 45-60 TL arasında, ancak maliyeti en az 25 TL" dedi.
Beypazarı, Türkiye’nin Havuç Üretiminin Merkezi
Beypazarı, Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. İlçede, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor. Havuç denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beypazarı'nda, yılın 365 günü havuç üretimi yapılıyor. Yüksek rakımlı alanlarda farklı hasat dönemleri bulunuyor.
Kışlık Havuç Hasadı Başladı
Beypazarı'nda en çok rağbet gören kışlık havuçların hasadı, yüzlerce işçinin tarlada çalışmasıyla başladı. Günün erken saatlerinde işçiler, havuçları toplayıp torbalara yerleştiriyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde, havuçlar kaba temizliğe alındıktan sonra makineyle yıkanıyor ve paketleniyor. İri, kıtır ve kırık havuçlar, kullanım amaçlarına göre ayrılıyor ve farklı kasalarda depolanıyor.
Üreticiler Soğuk Depolarda Muhafaza Ediyor
Hasat edilen havuçlar, ilerleyen dönemde talebe göre piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Beypazarı havucu, tüm bu işlemlerle yıl boyu vatandaşların sofralarına ulaşacak şekilde muhafaza ediliyor.
“Az Ekiyorduk, Kazanıyorduk; Şimdi Çok Ekiyoruz, Kazanamıyoruz”
Beypazarı'nda 40 yıldır çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, geçmişte daha az ekimle kazanç sağladıklarını ancak şimdi daha fazla ekim yapmalarına rağmen masrafların artmasıyla zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Bozkaya, "Su kaynaklarımız azaldı, ekipman maliyetleri arttı. Şu anda para kazanmak zor, aksine zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı.
“Ekilmedik Tarla Bulmak Zorlaşıyor”
Bozkaya, Beypazarı'nda neredeyse her yerin havuç ekili olduğunu belirterek, "Burada ekilmedik tarla bulmak neredeyse imkansız. Su sıkıntısı bizi zorluyor" diye konuştu.
Havucun Maliyeti 25 TL, Fiyatı ise 8 TL’nin Altına Düşüyor
Havucun tarla ve pazar fiyatını karşılaştıran Bozkaya, tüccarların 8 TL'nin altındaki fiyatlara alım yapmadığını ancak bu fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı. "Bu yıl havuç 45 ila 60 TL arasında satılıyor ama maliyet en az 25 TL" diyerek, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
BENZER İÇERİKLER