TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor

Almanya'nın Fraunhofer ISE şirketinin yürüttüğü yeni araştırmalar, güneş panelleri ile tarım ürünlerini bir arada kullanmanın, hem tarım verimliliğini hem de elektrik üretimini artırabileceğini ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 12:34
Kaynak: Donanım Haber
Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor

Almanya'nın Fraunhofer ISE şirketinin yürüttüğü yeni araştırmalar, güneş panelleri ile tarım ürünlerini bir arada kullanmanın, hem tarım verimliliğini hem de elektrik üretimini artırabileceğini ortaya koydu. “Model Bölge: Baden-Württemberg için Agrivoltaikler” isimli araştırma projesinde elde edilen sonuçlar, tarım ürünlerinin kısmi gölgede büyümesinin avantaj sağladığını ve bu ürünlerin panellerin soğutulmasına yardımcı olarak elektrik üretim kapasitesini artırdığını gösterdi.

Tarımsal Fotovoltaik ve İlk Sonuçlar

Konstanz Gölü'ndeki Kressbronn'da kurulan elma ağaçları üzerindeki agrivoltaik sistemlerde yapılan iki yıllık araştırma sonucunda, güneş panelleri altındaki tarım alanlarında %70 daha az pestisit kullanımı ve %50 daha az sulama ihtiyacı belirlendi. Ayrıca, simülasyonlara göre paneller %20 daha fazla elektrik üretiyor. Araştırmacılar, bu artışı bitkilerin buharlaştırıcı soğutma etkisine ve panellerin arka havalandırmasına bağlıyor.

Verim Artışı ve Arazi Kullanımı

2018'de yapılan denemelerde, güneş panellerinin altında yetiştirilen ürünlerin veriminde önemli artışlar gözlemlendi. Kereviz , kışlık buğday %3 verim artışı sağlarken, yonca otunda %8 oranında düşüş yaşandı. Özellikle patates üretiminde, hektar başına arazi kullanım verimliliği 6'ya çıktı. Bu sonuçlar, agrivoltaik sistemlerin, tarımsal verimlilikte ve enerji üretiminde önemli avantajlar sunduğunu kanıtlıyor.

Geleceğe Yönelik Pilot Projeler

Şu anda 13 farklı lokasyonda geliştirilen pilot tesisler, meyve, çilek, ekilebilir araziler ve çayırlar için özel olarak tasarlandı. Bu sistemler, çeşitli uygulama alanlarını ve teknolojileri test etmeyi amaçlıyor. Proje, yalnızca Almanya’da değil, dünya genelinde en büyük agrivoltaik araştırma projelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Donanım Haber

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.