TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

OMÜ'den Kök Çürüklüğüne Dayanıklı Kestane Çeşitleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yapılan araştırmada 500 bitki incelendi, yalnızca 35'i zorlu koşullara direnç gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2024 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2024 12:30
Kaynak: İHA
OMÜ'den Kök Çürüklüğüne Dayanıklı Kestane Çeşitleri

5 Yıllık Araştırmadan Çarpıcı Sonuçlar

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, 500 bitki üzerinde yaptığı 5 yıllık inceleme sonunda kök çürüklüğüne dayanıklı yalnızca 35 bitki türü tespit etti. Dayanıklı türler, ticari bahçelerde kullanılmak üzere çoğaltılacak.

“Doğru Anaca Aşılamayla Dayanıklı Kestane Türleri”

Kestane kanseri ve kök çürüklüğü gibi hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştiren Prof. Dr. Serdar, özellikle Betizac çeşidi kestanenin gal arısına dayanıklı olduğunu belirtti. Marsol anaçlarına aşılanan Betizac fidelerinin yüksek yaşam kabiliyetine sahip olduğu vurgulandı.

Gal Arısı ile Mücadele ve Yeni Türler

Son yıllarda Karadeniz'de kestane ağaçlarına zarar veren gal arısına karşı dayanıklı türler belirleniyor. Akyüz ve Ali Nihat çeşitlerinin gal arısına dirençli olduğu, Marigoule çeşidinin ise hassas olduğu tespit edildi. Gal arısına dayanıklı türler Marigoule anaçlarına aşılanarak çeşit değiştirme çalışmaları yapılıyor.

Bilim ve Uygulama İç İçe

Ali Nihat Gökyiğit Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmalarla dayanıklı ve verimli kestane türleri geliştiriliyor. Öğrenciler de araştırma istasyonunda teorik bilgilerini uygulama fırsatı buluyor.

OMÜ’nün yürüttüğü bu çalışmalar, kestane üretiminde dayanıklılığı artırarak hem tarımsal sürdürülebilirliğe hem de ekonomik kalkınmaya katkı sağlıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.