TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çankırı'da Olumsuz Hava Şartları Bal Üretimini Vurdu

Çankırı'da arıcılar bu yıl bekledikleri rekolteyi alamadı. Arıcılar, gelecek sezonu umutla bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2024 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2024 17:03
Kaynak: İHA
Çankırı'da Olumsuz Hava Şartları Bal Üretimini Vurdu

ÇANKIRI (İHA) - Çankırı'da bu yaz etkili olan olumsuz hava şartları, arıların nektarlı bitkilerden faydalanmasını engelledi. 55 bin kovan ve 600 yetiştiriciye sahip bölgede bal üretimi önemli ölçüde azaldı. Arıcılar, yeni sezonda eski verimi yakalamayı hedefliyor.

"EN BİLİNÇLİ YETİŞTİRİCİLER"

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, arıcılığın hayvansal üretimde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "İnşallah, en az zarar ve kayıp ile bu kışı atlatıp önümüzdeki sezonda üreticilerimizin kazanacağı bir ortamda sahaya çıkmalarını ümit ediyoruz" dedi.

Düzgün, "İlimizde hayvansal üretim içerisinde arıcılık, ciddi bir öneme sahiptir. Ortalama 55 bin kovanımız ve yaklaşık 600 de yetiştiricimiz vardır. Arı yetiştiricilerimiz, yetiştiriciler arasında en bilinçli olan kesimi temsil etmekteler. Arı yetiştiriciliğini ne kadar da bilinçli yaparsanız yapın, iklim ve mevsimle alakalı bir yetiştiriciliktir. Bu sene maalesef arı yetiştiricileri için çok arzu edilen bir iklim olmadı. Kış dönemi, arıların kovanda en az hareket edeceği dönem olmalı. Bu yüzden şu an için bahar dönemine kadar çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. İklim ve hava şartları arı yetiştiriciliği için uygun olmadığı için kayıplarımızın olacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıl, üretim için hazır bir halde sahaya çıkacağı ortamı sağlama adına gayret edeceğiz" açıklamasında bulundu.

"TEK UMUT BAHAR AYI"

Arı yetiştiricisi Mehmet Özdemir ise, "İlkbahar'da çiçeklerin açmasıyla birlikte balda verim çok güzel oluyordu. Ama son zamanlardaki iklim şartlarından dolayı verim alamıyoruz. Arıyı doğal ortamında akışına bırakıyoruz. Sadece beslenme aşamasında şerbet veriyoruz. Diğer zamanlar vermiyoruz. İyi verim almak üreticinin elinde değil. Sürekli şerbet ve glikoz versek verim alırız ama organik olmuyor. Arılar çıtaları bile tam dolduramıyorlar. Masrafımızı kurtarıyor ama fazla da kar etmiyoruz. İnşallah seneye mevsimler istediğimiz gibi giderse güzel bal elde ederiz. Tek temennimiz bu" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.