Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye Temel Tarım Ürünlerinde Yetersiz Üretimle Karşı Karşıya

Türkiye birçok tarım ürününde kendi kendine yeterken, pirinç, pamuk, mısır, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, ayçiçeği ve soyada iç tüketimi karşılamakta zorlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2025 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2025 13:09
Kaynak: İHA
Türkiye Temel Tarım Ürünlerinde Yetersiz Üretimle Karşı Karşıya

Bazı Ürünlerde Üretim Yetersiz Kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2024 yılı "Bitkisel Ürün Denge Tabloları"na göre, 2023-2024 piyasa döneminde tahıl ürünleri toplamında yeterlilik oranı yüzde 111,9 olarak belirlendi. Ekmeklik ve makarnalık buğday, arpa, sebzeler, turunçgiller ile meyve ve içecek bitkilerinde üretim, iç tüketimi karşılayacak düzeyde gerçekleşti. Ancak bazı temel tarım ürünlerinde yeterlilik oranı düşük kaldı.

Pamuk, Ayçiçeği ve Mercimekte Açık Var

Bir dönem Türkiye’de yüksek üretim seviyelerine ulaşan pamukta yeterlilik oranı yüzde 97,7 olurken, dünyada da talebi yüksek olan mısırda bu oran yüzde 96,5, ayçiçeğinde ise yüzde 71,9 olarak kaydedildi.

Kırmızı mercimekte yüzde 91, kuru fasulyede yüzde 84,5, yeşil mercimekte yüzde 77,5, pirinçte yüzde 71,8 ve soyada ise sadece yüzde 4,1’lik bir yeterlilik seviyesi tespit edildi.

Badem ve Cevizde Üretim Tüketimi Karşılayamıyor

Türkiye’de kişi başına yıllık 2,7 kilogram tüketilen bademde yeterlilik oranı yüzde 70,6, yıllık 5 kilogram tüketilen cevizde ise yüzde 80,3 seviyesinde kaldı.

Üretim açığının kapatılması için tarımsal desteklerin artırılması ve verimli üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)

BENZER İÇERİKLER

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.